zondag 4 december 2022

Wevelgem en zijn strategische ligging

 

Wevelgem en zijn strategische ligging

 

Wevelgem is gelegen in Zuid-West-Vlaanderen aan de Leie, die ontspringt in Noord-Frankrijk en uitmondt in de Schelde te Gent.

De Leie had vroeger een belangrijke functie omwille van de vlasverwerking.

De Lauwebrug, die de Leie overspant en de verbinding vormt tussen Wevelgem en Lauwe, werd tweemaal vernield. Een eerste maal op het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 16 oktober 1918, door de Duitsers tijdens hun aftocht en een tweede maal bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, door de Engelsen, op 22 mei 1940. Een noodbrug deed dienst tot in 1955, toen de brug heropgebouwd werd.

De gedynamiteerde brug op 22 mei 1940 (Foto Wibilinga 2006/1)

Wevelgem wordt doorkruist door de spoorlijn 69 Kortrijk-Poperinge.

De spoorlijn heeft een rijke geschiedenis, o.a. door het gebruik tijdens de twee wereldoorlogen, zowel door vluchtelingen als door militairen.

Het eerste ticket in het station Wevelgem werd verkocht in 1853, het laatste op 28 juni 2013. Wevelgem werd wel behouden als stopplaats.


Parallel met de spoorlijn liep de elektrische tramlijn KM, van Kortrijk via Wevelgem naar Menen, vanaf 16 april 1933 tot 14 november 1957, dag van de laatste tramrit. Deze tramlijn was bedoeld om het lokaal reizigersvervoer langs de kleinere plaatsen te ontsluiten.

Tramverkeer was onmogelijk tussen 1940 en 1951 doordat de Leiebrug te Kortrijk in mei 1940 opgeblazen werd door Engelse terugtrekkende troepen.

Het vliegveld van Wevelgem, voor een stuk ook op Bissegems grondgebied gelegen, werd door de Duitsers aangelegd in 1916. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in handen van de Belgische Luchtmacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten zowel de Duitsers als de Geallieerden gebruik van het vliegveld. Na de oorlog vestigde de Belgische Luchtmacht er zich opnieuw en in 1973 werd het een burgerlijke luchthaven.



Vliegveld Wevelgem met o.a. Maurits Degroote (bron: familie Degroote)

Vliegveld Wevelgem met o.a. Maurits Degroote (bron: familie Degroote)

Vliegveld Wevelgem met o.a. Maurits Degroote (bron: familie Degroote)

Wevelgem bevindt zich ook op een kruispunt van snelwegen (E17, A17 en A19), die alle drie aangelegd werden na de Tweede Wereldoorlog.

Op het Duits Militair Kerkhof, aangelegd in 1917 en deels ook gelegen op het grondgebied van Menen, liggen 48.000 Duitsers begraven. Het is gelegen langs de spoorlijn op het einde van de Kruisstraat, ter hoogte van het vroegere bos en de wijk “Moskou”.

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Vanaf 1 januari 1977 werden Gullegem en Moorsele gefusioneerd met Wevelgem. Qua oppervlakte is Moorsele de grootste deelgemeente, Wevelgem zelf telt de meeste inwoners.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Moorsele gelegen langs de spoorlijn 65 Roeselare-Menen.

De dienstregeling uit 1949 met de halte “Kezelberg” in Moorsele.

In 1955 werden de sporen opgebroken.

Ook Moorsele heeft een luchthaven, een militair vliegveld van de Belgische Luchtmacht, dat opgericht werd in 1936.

De Royal Air Force was er even gestationeerd tijdens de meidagen van 1940.

De Luftwaffe bouwde het vliegveld uit tot een jachtvliegbasis.

Vandaag is het een recreatief vliegveld[1].

Sedert de fusie grenst de nieuwe entiteit Wevelgem aan Menen (Lauwe en Menen), Wervik (Geluwe), Moorslede (Dadizele), Ledegem (Ledegem, Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel) en Kortrijk (Heule, Bissegem en Marke).

In 2020 bedroeg het aantal inwoners in de drie Wevelgemse deelgemeenten samen 31.557, tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het aantal rond de 23.000, opnieuw de drie deelgemeenten samen in acht genomen.



[1] https://www.luchtvaartgeschiedenis.be/content/moorsele-vliegveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten