zondag 4 december 2022

In 1943 sticht Gaston Herman Chirojeugd Wevelgem - Hulpleider Maurice Vansteenkiste sterft in 1945 in Duitsland

Zaterdag 6 februari 1943, een troosteloze koude regendag.

Een groep jongens uit het zesde, zevende en achtste leerjaar staan benieuwd te wachten onder het afdak van de grote schuilkelder op de "patronagekoer" - nu helemaal verdwenen - in de Lauwestraat te Wevelgem.

Hier begon het! Oude zichtkaart van de "Patronage". Dit gebouw bevond zich op de plaats waar nu het Jeugdheem staat.

Het zijn de eerste leden van de pas opgerichte Chirojeugd van Wevelgem, bijeengezocht door de toenmalige proost, onderpastoor E.H. Butaye.

Stichter, eerste en enige leider is Gaston Herman.

Jeugduniformen, kentekens, vlaggen en manifestaties zijn verboden, met uitzondering van deze van de toegelaten jeugdbewegingen zoals het N.S.J.V. en de D.M.S.

Er worden enkele mensen bereid gevonden, het eenmansbeleid te komen aanvullen: Etienne Withouck, Frans Herpels, Gabriel Lecompte en Maurits Vansteenkiste.

Hulpleider Maurits Vansteenkiste wordt op 21 april 1943, samen met andere jongelingen uit Wevelgem (Marcel Soetaert, Frans Robesyn, Marcel Vanwolleghem en Jean Duthoo), weggevoerd van Kortrijk naar Duitsland. Ze worden verplicht tewerkgesteld in een vlasfabriek te Burg-Stargard.


De eerste "kampdagen" worden georganiseerd op 14 en 15 augustus 1943 op het domein Hernieuwenburg te Wielsbeke: een primeur voor Chiro Vlaanderen.

Het "Groeningevendel" met v.l.n.r. Marcel Baes, Daniel Stragier, Karel Casier, Paul Parmentier (vendelleider), André Denorme, Frans Soenen, Etienne Debonne en Maurice Christiaens.

De Chirowerking draait op volle toeren en in februari wordt de eerste verjaardag gevierd, maar op 17 maart 1944 ontvangt Gaston Herman een dreigbrief ...

De leiding besluit samen verder te doen, desnoods clandestien. Voor de eerstvolgende bijeenkomst van zondag 26 maart verzamelt de Chiro in een afgelegen zolderverdieping die de familie Georges Herpels ter beschikking stelt in het "Marollenkwartier" tussen de Hoogstraat en het station.

In Duitsland wordt Maurits Vansteenkiste ondertussen ernstig ziek, volledig uitgeput wordt hij opgenomen in het ziekenhuis van Neubrandenburg. Hij overlijdt op 6 januari 1945 en wordt op 10 januari 1945 begraven in Burg-Stargard.

In het late najaar van 1947 wordt het stoffelijk overschot van Maurits Vansteenkiste naar Wevelgem gerepatrieerd en er op 4 december herbegraven. De Chiro neemt deel aan de rouwstoet en begeleidt leider Maurits naar zijn laatste rustplaats. Gaston Herman houdt de grafrede, geschreven door zijn vriend Frans Robesyn.



In 1993 bestaat Chiro Wevelgem 50 jaar, pionier Gaston Herman is aanwezig op het gouden jubileumfeest.



Gaston Herman

Gaston Herman wordt geboren te Wevelgem op 16 december 1923 en woont er bij zijn ouders in de Nieuwstraat 23. Hij behaalt het diploma van onderwijzer regent aan de Normaalschool te Torhout.

Van 1938 tot 1942 is hij lid van de K.S.A en van 1943 tot 1951 van de Chiro.

Op 1 september 1942 wordt hij door het gemeentebestuur van Wevelgem aangeworven als tijdelijk bediende "opmeter en geldophaler" bij de elektriciteitsregie (zie hoofstuk "Gemeentepersoneel in Wevelgem").

Na een paar waarnemende diensten in het onderwijs te Izegem belandt hij in 1944 in het Sint-Aloysiuscollege te Menen. Hij blijft er tot in 1962. Achtereenvolgens is hij onderwijzer van het eerste, daarna voor jaren van het zesde leerjaar.

In 1962 wordt Gaston Herman benoemd als hoofd van de voorbereidende afdeling van het Sint-Pauluscollege te Wevelgem.

Van 1972 tot aan zijn pensioen in 1979 wordt hij benoemd als directeur van de Posthoornschool te Wevelgem.  

Gaston kwam uit een familie waar iedereen een muzikale knobbel bezat. Hij behaalde een Prijs voor Muziek aan het conservatoriumplein te Kortrijk.

Hij overlijdt te Oostende op 8 maart 2009.

Maurits Vansteenkiste

Maurits Vansteenkiste wordt geboren te Mook (Nederland) op 5 juni 1924, broer van o.a. Leon en schoonbroer van Gaston Rebry en Lieven Vervenne.


Bronnen:

Collegecronicke - tijdschrift uitgegeven door de oud-leerlingenbond van het Sint-Aloysiuscollege te Menen - 74/23ste jaargang - december 1972

Chiro Wevelgem 1943 - 1950 - Oorlog en bevrijding - Groei en bloei - wel en wee, met 122 oude foto's - Gaston Herman - 2003 (via zijn zoon Stefaan Herman)

Jonas Herman, Module mondelinge geschiedenis, De bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in het collectieve geheugen, UGent, academiejaar 2002-2003

Mijn Oorlog - De ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog, door Frans Robesyn - 2012 

Historiek Posthoornschool van Dirk Demeyere, Jean Pierre Laporte, Frans David en Rita Vanmarcke - 2013


 

 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten