zondag 4 december 2022

Rekkem: oorlogsburgemeester Joseph Poblome

 

Rekkem: oorlogsburgemeester Joseph Poblome

 

Bij besluit van 15 september 1941 (B.S. van 18 september 1941) wordt aan J. Warlop ontslag verleend uit zijn functie van schepen en in hetzelfde staatsblad wordt Joseph Poblome bij besluit van 16 september 1941 aangeduid als zijn vervanger.

Drie dagen na het ontslag van Warlop wordt Martial Vroman, geboren te Rekkem op 21 juni 1882 en burgemeester sedert 1921, uit zijn ambt ontzet, bij besluit van 18 september 1941 (B.S. van 26 september 1941), dat als volgt gemotiveerd wordt:

“Overwegende dat de heer Vroman, M., burgemeester van Rekkem, zich plichtig heeft gemaakt aan misbruiken, tekortkomingen en willekeurig optreden in de uitvoering van de maatregelen die door de hoogere overheid ter verzekering van ’s lands ravitailleering werden getroffen; dat hij aldus in erge mate aan zijn ambtsplichten is tekort gebleven.”

In zijn boek Oorlogsburgemeesters 40/44 schrijft Nico Wouters het volgende daarover:

“Ook in een administratief dossier werd het primaat van de politiek soms duidelijk. Het lokale VNV in Rekkem bijvoorbeeld ageerde al vanaf 1940 tegen burgemeester Martial Vroman. Eind 1940 gebeurde dit nog hoofdzakelijk met argumenten van wanbestuur. Het politieke aspect nam echter snel in belang toe. De VNV-arrondissementscommissaris schreef gouverneur Bulckaert op 28 juli 1941: ‘Het feit dat hij te Brussel in het Ministerie van Binnenlandse Zaken alle deuren van verschillende diensten voor hem open vindt, geeft hem eene zeer sterke positie. Daardoor kan hij immers allerlei gunsten bekomen boven het hoofd van zijne hierarchische overheid om. Van dit feit maakt hij gebruik om uit te bazuinen dat de Nieuwe Orde larie is, dat het “oude” voort “baas” blijft (…). Wij durven er echter op aandringen (…) dat de greep van de eerste maal juist en hard is. Er is misschien geen burgemeester in België wiens invloed zoo groot is in (…) Brussel, en wiens doortraptheid en geslepenheid legendarisch is (bron: Benoemingsdossiers burgemeesters: Martial Vroman, gemeente Rekkem. PA W-VL). Er waren nauwelijks administratieve klachten, maar Bulckaert liet de burgemeester op 19 augustus 1941 weten dat hij zich ‘(…) genoodzaakt [zag] de ontzetting uit uw ambt van burgemeester te Rekkem uit te lokken. Voorafgaandelijk wordt u echter de gelegenheid gegeven vrijwillig ontslag aan te bieden om aldus de voorgestelde sanctie te ontgaan’”.

Vroman weigert vrijwillig ontslag te nemen, wordt ontzet uit zijn ambt en vervangen door Joseph Poblome die, nadat hij reeds aangeduid was om het ambt van schepen waar te nemen, bij besluit van 18 december 1941 (B.S. van 21 december 1941) nu aangeduid wordt om dat van burgemeester waar te nemen.

Na de bevrijding wordt Poblome geïnterneerd doch hij verschijnt niet voor de Krijgsraad. Hij komt voorlopig vrij op 18 februari 1945. De krijgsauditeur van Kortrijk beslist wel op 27 juli 1947 dat hij vervallen verklaard wordt van de bij artikel 123sexies van het Strafwetboek bedoelde rechten wegens lidmaatschap van het V.N.V.

Bij vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk van 29 december 1949 wordt hij hersteld in al zijn rechten.

Joseph Poblome, geboren te Rekkem op 10 april 1903, overlijdt te Kortrijk op 30 november 1978

Geen opmerkingen:

Een reactie posten